Nieuws & activiteiten

Lezingen, workshops en groepsgesprekken

Regelmatig word ik gevraagd voor lezingen, workshops en groepsgesprekken. Op 6 februari 2019 was ik te gast bij TalentPlus Groningen, een vereniging van werkzoekende 45-plussers met een HBO/WO achtergrond. Welke betekenis kennen we toe aan werk? Bepaalt werk jouw identiteit of is leven meer dan werk? Is werk bepalend voor jouw zelfwaardering en zelfontplooiing? Hoe geven we zinvol invulling aan ons leven zonder werk? Mooie en soms indringende vragen die we samen in een groepsgesprek hebben verkend.

“Mooie inleiding in de socratische gespreksmethode gekregen van filosofisch practicus Roel Klopstra. Over jezelf aan de kant zetten, schoon luisteren en de moed om te denken”, zo luidde een bericht van Het Zuiderlicht Managementadviseurs op LinkedIn. Op 7 november 2018 heb ik aan de hand van de begrippen luisteren, insisteren en vragen een toelichting mogen geven op wat ik zoal doe als filosofisch practicus.

Let's Gro 2018 Festival Groningen

 

Filosoferen in de caravan. 

Tijdens Let’s Gro heb ik begin november 2018 op het Waagplein te Groningen in een caravan een aantal mooie, soms ontroerende, moedige en indringende gesprekken mogen voeren over geluk. Wat is geluk? Overkomt geluk je of kun je het leren, maakt werk gelukkig of kun je gelukkig zijn zonder werk, gun ik mezelf zaken achter me te laten, wat is mijn plek, wie voedt mijn onrust op, welke wegen kan en wil ik inslaan, durf ik te kiezen, wat zijn realistische keuzes, vragen die prikkelen, vragen waarover mijn bezoekers hebben gefilosofeerd, vragen die mijn bezoekers hebben meegenomen om er verder over na te denken.

 

Werkfestival Groningen, 31 oktober 2018

Filosofie & Werk

“Wat betekent verlies van werk? Vind ik mijn werk nog zinvol? Wat is werkgeluk? Maak ik wel de juiste keuzes? Ga ik een volgende stap zetten in mijn loopbaan? Heb ik faalangst of staat mijn perfectionisme me in de weg? Vragen waar we soms mee worstelen en zelf niet goed uitkomen”.  Tijdens het werkfestival heb ik in de vorm van groepsgesprekken twee workshops begeleid om over dergelijke vragen te filosoferen. Verder heb ik in de caravan tal van individuele gesprekken mogen voeren. Het was zo druk dat helaas niet iedereen aan bod kon komen. Heb ik een stip op de horizon nodig, wat zijn mijn beren op de weg, wat is onzekerheid, maak ik de juiste keuzes, ga ik een stap in het donker zetten, vragen waar mooi en soms indringend over is gesproken. De organisatoren, alle vrijwilligers en bezoekers, bedankt!! Het was een geweldig Werkfestival.